27. maj 2021

Hvem er Aleksej Navalnyj?

Evgeny Feldman, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Aleksej Navalnyj er Ruslands ledende oppositionsfigur. Han er de sidste fire år blevet overvåget af Ruslands sikkerhedstjeneste, efter det kom frem, at han er Putin-kritiker. Han prøvede i 2018 at stille op mod Vladimir Putin, men blev afvist af den russiske højesteret.

Aleksej Navalnyj er født d. 4. juni 1976 i byen Butyn tæt på Moskva. Han er uddannet advokat, men er mest kendt for at være Putin-kritiker, samt manden der blev forgiftet. Den nu fængslede Aleksej Navalnyj er gennem de seneste år blevet et meget kendt ansigt, ikke kun i Rusland, men faktisk hele verden.

Men hvem er denne mand ellers?

Aleksej Navalnyj har siden, han blev nægtet opstilling til præsidentvalget i Rusland i 2018 ledet en græsrodskampagne, som har til formål at få stemt politikere fra præsidentens parti ”Forenet Rusland” ud.

Ved en afstemning den 25. december i 2017 afgjorde Ruslands valgkommission, at Aleksej Navalnyj ikke måtte stille op til præsidentvalget, da han er dømt for politisk motiveret bedrageri. Det var på grund af denne dom, at valgkommissionen afviste, at han kunne stille op. Aleksej Navalnyj betegner selv sagen som politisk motiveret. Han valgte at anke dommen, men den russiske højesteret nægtede ham deltagelse, da de var enige med valgkommissionen.

Men i august 2020 blev et attentat forsøgt imod Aleksej Navalnyj, som nær havde kostet ham livet. Den 20. august sidste år, fløj han fra Sibirien til Moskva – eller det var planen. For pludselig fik han det dårligt, og flyet blev nødt til at nødlande i Omsk. Her blev Aleksej Navalnyj indlagt på et lokalhospital, som mente, det var en medfødt stofskiftesygdom. Men da han landede i Berlin, stod det hurtigt klart, at det var noget helt andet. Aleksej Navalnyj var blevet forgiftet, og snart fandt man ud af, at han var blevet forgiftet på sit hotelværelse i byen Tomsk i det vestlige Sibirien med nervegiften Novitjok. Novitjok er en nervegift, som blev udviklet i Sovjetunionen under Den Kolde Krig.

Mens Aleksej Navalnyjs liv hænger i en tynd tråd, bliver han fragtet ud af Rusland til hospitalet Charité i Berlin, hvor han ligger i koma i næsten to uger.

Det internationale samfund rettede hurtigt kritik mod den russiske præsident, da de beskyldte ham for at stå bag attentatforsøget mod Aleksej Navalnyj. Vladimir Putins svar var, at hvis sikkerhedstjenesten ønskede Aleksej Navalnyj død, var det allerede sket.

Billede af Kremlin.ru, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Tilbage i Rusland

17. januar kom Aleksej Navalnyj tilbage til Rusland med sin kone. Han skulle lande i Vnukovo-lufthavnen i Moskva, men da mange af Aleksej Navalnyjs tilhængere var mødt op, valgte piloten at flyve til en anden lufthavn i Moskva i stedet for. Da Aleksej Navalnyj stod af flyet, blev han med det samme taget imod af mænd i uniform, som førte ham væk.

Ruslands fængselsmyndigheder havde tidligere på ugen advaret Aleksej Navalnyj om, at hvis han kom tilbage til Rusland, ville han blive anholdt. Men han insisterede og trodsede myndighedernes anbefalinger – han vægtede og vægter stadig sin politiske karriere over sin personlige sikkerhed.

Aleksej Navalnyj ønskede at rejse hjem for at forberede sig til parlamentsvalget, som bliver afholdt i Rusland i september i år. Her håber oppositionen at fortsætte en kampagne, som indebærer at få de russiske vælgere til at stemme på alle andre partier end Forenet Rusland, præsident Vladimir Putins parti.

Hvad skete der efter anholdelsen i lufthavnen?

Aleksej Navalnyj bliver sendt til en straffekoloni i februar, hvor det er planen, at han skal sidde i over to og et halvt år, efter en domstol besluttede, at han havde brudt betingelserne for den suspenderede fængselsstraf, han fik tilbage i 2017, idet han havde været i koma i august 2020. Rusland afviste en afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om, at han skulle frigøres, fordi hans liv var i fare.

Sultestrejken begynder

Aleksej Navalnyj havde klaget over alvorlige rygsmerter og lammelse i arme og ben, men da han ingen hjælp fik, protesterede han ved d. 31. marts at gå i sultestrejke. Aleksej Navalnyj endte sultestrejken efter 24 dage, hvor han efter godt tre uger havde tabt sig 22 kilo. Han vejer nu 72 kilo, og hans læges ord omkring hans fysiske tilstand var, at han; ”kunne dø hvert minut”.

Torsdag d. 29. april var den russiske systemkritiker, som havde lidt et tydeligt vægttab og var tømt for kræfter, til et retsmøde via video. Her ankede han en anden dom, som lød på, at han tidligere er fundet skyldig i æreskrænkelse af en russisk krigsveteran og er idømt en bøde, som svarer til 80.000 kroner. Aleksej Navalnyj mener dog, at denne dom også er politisk motiveret, ligesom han mener, alle de andre anklager er.

Udover dette kunne flere vigtige mennesker i hans græsrodskampagne fortælle, at hans netværk lukker sine regionale kampagnekontorer.

Dmitry Rozhkov – Own work, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Hvorfor lukker Aleksej Navalnyjs regionale kampagnekontorer ned?

De regionale kampagnekontorer lukker ned, fordi russiske anklager har krævet, at al aktivitet i Aleksej Navalnyjs organisationer skal suspenderes. Det indebærer FBK, Fonden til Bekæmpelse af Korruption, hvis mærkesager er, at rette anklager om korruption mod præsident Vladimir Putin og hans styre. I værste tilfælde stemples FBK som ekstremistiske og af den grund, være nødt til at lukke ned. Medlemmer og støtter vil risikere fængselsstraf, hvis de på trods af forbuddet aktivt er en del af gruppen.

I december 2020 udgav Aleksej Navalnyj sig for at være en FSB-agent under navnet Maksim. Han fik kontakt til en tidligere FSB-officer ved navn Konstantin Kudrjavtsev, som i løbet af en 45 minutter lang telefonsamtale fortalte i detaljer om attentatforsøget. Konstantin Kudrjavtsev tog selv til Omsk af to omgange efter Aleksej Navalnyjs indlæggelse på hospitalet blandt andet for at fjerne sporene fra oppositionslederens tøj. Først i august og så oktober. Samtidigt forklarer han om andre officerer, blandt andet en ekspert i identifikation af nervegift, som også skulle have været direkte involveret i attentatforsøget. Han siger også, at hvis flyet ikke var nødlandet i Omsk, var attentatet ikke kun endt med at være et forsøg.

Så hvad nu?

Den 17. maj skal en domstol tage stilling til, hvad fremtiden for FBK bliver. Aleksej Navalnyjs allierede oplyste samtidigt i torsdags, at russiske myndigheder har åbnet endnu en sag imod ham, nemlig en anklage om at Aleksej Navalnyj skulle have etableret en NGO, som forbryder sig mod menneskers rettigheder.

Lavet af