Aktier er noget som mange har en ide om hvad er, men de ved ikke rigtigt, hvordan og hvorledes det fungerer. Medmindre man selv har erfaring med aktier, kan man nemt se aktier som en form for rigmands gambling, eller som noget det kræver en lang uddannelse til at forstå.
Hvad er en aktie?
Formålet med aktier er, at virksomheder kan få penge, uden at skulle ud og tage lån i banken. De penge tjener de så i stedet, ved at sælge aktier i virksomheden, som helt basalt set, er en lille andel i virksomheden.
Hvis man ejer en Carlsberg aktie, og der findes 10.000 aktier, så ejer man 1/10.000 del af Carlsberg. Hvis du så ejer mere end halvdelen af aktierne for et firma, så tillykke, du er nu virksomhedens nye ejer. I realiteten er ejerskabet af virksomheder delt op i langt flere aktier end bare 10.000, og de fleste ejere af virksomheder beholder store dele af aktierne selv. De sælger dem ikke, så længe som de gerne selv vil være ejere.
Men det kan dog stadig ske, at ejeren mister ejerskab, også uden at de vil have det. Det sker oftest via en hostile takeover, hvor flere fra bestyrelsen af en virksomhed beslutter sig for at opkøbe så mange aktier, som de kan, eller i hvert fald nok til, at de har størstedelen af aktierne, og derfor kan smide ejeren ud.

Hvordan tjener man penge med aktier?
Aktierne købes over det, der hedder en børs, som er et handelssted for aktier. En børs fungerer lidt ligesom et loppemarked, bare med et meget fast sortiment. Hvis man handler på den danske børs C20, så lægger man en bestilling, på den aktie man vil have. Men hver gang man køber en aktie, skal der være nogen, der sælger. Så hvis du skal have 100.000 Mærsk aktier, kan det godt være, du skal lave bestillingen over flere omgange, og kursen vil højst sandsynligt stige undervejs.
De virksomheder som man kan købe aktier i, er børsnoterede aktieselskaber. Det betyder i sin enkelthed, at virksomheden er af typen aktieselskab. At de er børsnoterede betyder, at aktierne er offentligt tilgængeligt på en børs.
Når man skal tjene penge på aktier, så er der 2 måder, hvorpå de fleste tjener deres penge. Gennem udbytte, som når virksomheden får et overskud, så får alle med aktier i selskabet en lille procent af overskuddet.
Og så ved at købe en aktie, og sælge den igen lidt dyrere. Især denne del, er det de fleste forbinder med aktier.
En anden måde man kan tjene penge på aktier, er ved at shorte en aktie. Det vil sige at man satser på, at en aktie falder. Hold fast, for nu bliver det kompliceret.
Når man shorter en aktie så låner man en aktie, og aftaler med den man låner aktien af, at man på et aftalt tidspunkt giver aktien tilbage.
Når man så har lånt aktien, så sælger man aktien med det samme, og køber den tilbage når aktien er faldet.
Så kommer dagen, hvor man skal aflevere aktien tilbage, og man har i mellemtiden tjent penge på at sælge aktien, også købe den igen senere.
Eksempel:
Lars låner en Danske Bank aktie af Poul. På nuværende tidspunkt er aktien 100 Kr. værd, men Lars er sikker på at den seneste skandale får aktiens værdi til at falde. Så han sælger aktien med det samme og rigtigt nok, 1 måned senere er aktien faldet til 60 Kr. Lars står med 100 Kr. i hånden, og skylder Poul en enkelt Danske Bank aktie. Så Lars køber en Danske Bank aktie til 60 Kr., og giver den tilbage til Poul.
Så Lars har tjent 40 Kr. på at sælge Pouls aktie til 100 Kr. og købe den tilbage til ham for 60 kr.
Men problemet med at shorte er, at Lars faktisk ikke ved med sikkerhed, om aktien falder, og hvis ikke den falder, men i stedet stiger, så mister Lars penge i stedet, for han skylder stadig Poul en Danske Bank aktie.
Det hedder et short squeeze, når kursen mod forventning stiger, og man mister penge på at shorte aktier. Det er præcist, hvad der skete med Gamestop. En gruppe investorer, der var i mod shorting af aktier, besluttede sig for at opkøbe en hel masse aktier i Gamestop, da de vidste en forening havde tænk sig at shorte den. På den måde tvang de prisen op i vejret, og ikke bare lidt op, men over 300%. Forskellen på at miste penge på salg af aktier, og på når man shorter, er, at der faktisk ikke er noget loft for, hvor meget man kan miste.
Hvis Danske Bank aktien Lars havde købt, ikke faldt til 60, men i stedet steg til 10.000 Kr., så ville Lars miste 9900 Kr., når han skulle give aktien tilbage til Poul.
Gode råd til hvordan man skal investere i aktier
Nu når vi har slået fast, hvordan aktier og aktiemarkedet fungerer, så er her lige en guide til de mest basale huskeråd, når man investerer i aktier.
- Invester aldrig mere, end du har råd til at tabe.
Mange begyndere laver den fejl, at de ligger hele deres opsparing i aktier. I modsætning til når pengene står på din konto, så er der en chance for at miste, ja, det hele. Så når du klikker væk fra artiklen, og starter dit nye liv som børsmægler, så start i det små. Ligesom når man gambler, så skal man aldrig lægge mere ind, end man kan tåle at miste.
- Spred din portefølje
For at sikre dig selv mod alt for store tab, er et generelt råd, at man skal sprede sine investeringer ud. Ikke bare i forskellige virksomheder, men også på tværs af lande og brancher. Jo mere diverse din portefølje er, jo bedre. For når flyindustrien ikke kan flyve på grund af Corona, så er det godt hvis kun en lille del af dine penge ligger hos Norwegian Airline, og dine resterende penge ligger hos Mærsk, Apple og Toyota.
For på den måde, kan dine aktier samlet set godt klare det godt, selv hvis det går rigtigt dårligt for en af dine aktier.
- Invester ikke i noget du ikke forstår
Du skal ikke lytte til din makker fra fodboldklubben, der har hørt om en ny IT-virksomhed, som kommer til at revolutionere hele industrien, hvis du ikke selv ved, hvordan virksomheden tjener sine penge. Det vrimler med selvudnævnte eksperter på aktiemarkedet, og mange som er ude på at snyde dig, eller nogle som heller ikke selv har forstået, hvad det er de investerer i.
- Tænk på fremtiden, når du investerer
Det giver mere mening at investere i solceller, end i kulfabrikker. Når du investerer, er det ligeså vigtigt at tænke på hvordan virksomheden kommer til at klare sig i fremtiden, som det er at tænke på, hvordan den klarer sig nu.