Billede af Gayatri Malhota - Unsplash

Hvad er baggrunden for krigen i Ukraine?

Torsdag den 24. februar 2022 invaderede Rusland sin nabo Ukraine. Måneder forinden havde Putin opmarcheret over 130.000 tropper på grænsen mellem de to lande. De samme tropper gik nu ind over landegrænsen. Vi vågnede alle sammen op i en ny verden. Ikke mindst ukrainerne.

Billede af Ehimetalor Unuabona - Unsplash

Hvad sker der i Afghanistan?

I foråret og sommeren 2021 begyndte tilbagetrækningen af de amerikanske tropper, hvor USA håbede, at annonceringen om fuld tilbagetrækning kunne være begyndelsen på slutningen af den lange Afghanistan-krig, men i stedet for lykkedes det Taliban at tage kontrol over mange afghanske provinser og give dem fornyet tro på sine ambitioner.

Billede af Patrick Weissenberger - Unsplash

Hvordan investerer man i aktier?

Aktier er noget som mange har en ide om hvad er, men de ved ikke rigtigt, hvordan og hvorledes det fungerer. Medmindre man selv har erfaring med aktier, kan man nemt se aktier som en form for rigmands gambling, eller som noget det kræver en lang uddannelse til at forstå.

Billede af Stabrialena Gontzou - Unsplash

Hvorfor tillod UEFA ikke prideflag under EM?

UEFA har gennem årene mødt kritik af deres beslutninger. Forbundet har haft flere sager om korruption, hvor den tidligere præsident for UEFA Michel Plaitini var fokuspunktet. De kontroversielle beslutninger fortsætter dog med forbuddet af prideflaget under EM.

Evgeny Feldman, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Hvem er Aleksej Navalnyj?

Aleksej Navalnyj er Ruslands ledende oppositionsfigur. Han er de sidste fire år blevet overvåget af Ruslands sikkerhedstjeneste, efter det kom frem, at han er Putin-kritiker. Han prøvede i 2018 at stille op mod Vladimir Putin, men blev afvist af den russiske højesteret.

Billede af Kremlin.ru, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Hvorfor er vodka så vigtig for Ruslands politik?

Vodkaen har haft en enorm betydning for Ruslands politik. Gennem flere årtier har statens vodkamonopol ændret livet for millioner af russere. Det er et vigtigt magtredskab, og Putin gør nu også brug af alkoholen for at vinde befolkningens tillid.

Hvordan fungerer det tyske valgsystem?

Efter næsten 16 år som forbundskansler for Tyskland, vil Angela Merkel ikke genopstille til næste forbundsdagsvalg den 26. september 2021. Tilbage i 2017 meddelte Angela Merkel i kølvandet på hendes partis dårlige valgresultat ved delstatsvalget i Hessen, at hun heller ikke ville genopstille som formand for CDU.